Nimeni nu este mai presus delege si nici mai prejos de ea!
Drepul de a fi actor social in viata studenteasca
Ce îndatoriri au studentii? Care sunt obligatiile acestora? Sunt întrebari la care fiecare student ar raspunde fara a folosi termeni de specialitate sau un limbaj elevat. Astfel de informatii sunt aduse la cunostinta studentului de-a lungul tuturor anilor de studiu, însa care ne sunt drepturile în calitate de studenti…e însa un subiect destul de controversat.
Exista reguli si principii care guverneaza controlul institutional. Bune sau rele, acestea sunt, iar noi avem obligatia de a ni le asuma. Doamna conf.univ.dr. Livia Vasiluta a afirmat "Va trebuie sa plecati în viata cu niste principii, sunteti studentii nostii, peste doi ani sunt colegii nostii". Respectarea acestor reguli si principii sunt posibile doar în contextul informarii. Nimeni nu poate sa conteste ca, dintre toate drepturile si libertatile omului, dreptul la informare si la exprimarea opiniei, a devenit unul de importanta majora. Orice individ are dreptul la informare, drept recunoscut si de Constitutia României în vigoare. Ori, daca aceasta informare lipseste…cum ne putem oare "achita" de responsabilitatile ce ne revin ? Cum sa câstigam un joc daca nu cunoastem regulile?
În speranta de a face cunoscute aceste reguli, ne-a propus ca prin acest articol sa aducem la cunostinta celor interesati câteva dintre drepturile fundamentale ale studentilor, prezente în "Carta Universitara a Universitatii de Vest din Timisoara".
În perioada studiilor studentul are urmatoarele drepturi: a) sa beneficieze de gratuitatea învatamântului; b) sa foloseasca amfiteatrele, salile de cursuri si seminarii, laboratoarele, salile de lectura, bibliotecile, bazele sportive, casa de cultura, cluburile si toate celelalte mijloace puse la dispozitie de catre Universitate, pentru pregatirea sa profesionala, stiintifica, culturala si sportiva; c) sa primeasca burse de performanta, burse de merit, burse de studii, burse de ajutor social, conform Regulamentului de acordare a burselor; d) sa beneficieze de cazare în caminele Universitatii, în limita numarului de locuri disponibile; e) sa beneficieze de asistenta medicala gratuita; f) sa beneficieze de bilete pentru odihna sau pentru refacerea sanatatii în tabere studentesti; g) sa primeasca bilete cu pret redus pentru mijloacele de transport, la spectacole, manifestari sportive etc; h) sa faca parte din organizatii studentesti, sa aleaga si sa fie alesi ca reprezentanti ai studentilor în Consiliul Facultatii si în Senatul Universitatii; i) sa solicite, contra cost, activitati didactice neincluse în planul de învatamânt si aprobate de Consiliul profesoral; j) sa beneficieze de mobilitati interne si internationale. (De drepturile prevazute la lit. a), c) si d) beneficiaza doar studentii aflati pe locurile bugetare.)
Studentul are urmatoarele îndatoriri: a) sa respecte actele normative care reglementeaza activitatea studentilor; b) sa îndeplineasca exigentele planurilor de învatamânt si programelor universitare precum si cerintele stabilite de titularii de disciplina; c) sa manifeste respect fata de personalul didactic si tehnico-administrativ din facultate; d) sa respecte disciplina universitara, sa aiba un comportament civilizat, sa dovedeasca politete si decenta în relatiile cu colegii, cu personalul academic, administrativ si tehnic; e) sa foloseasca cu grija bunurile materiale puse la dispozitia lui în Universitate, biblioteci, camine, cantine si sa le pastreze în buna stare; f) sa plateasca sumele corespunzatoare prejudiciilor cauzate Universitatii prin degradarea sau distrugerea bunurilor materiale utilizate.
| | | |
|
|
| | |